Pho Bo leves
Ez tulajdonképpen egy vietnami marhahúsleves, ami a nagy hidegháborús helyzet óta már nem csak a névadó országban kapható, hanem már elterjedt az egész világon. Talán mondanom sem kell, hogy ha eszel egy Pho Bo-t mondjuk Brooklynban, akkor annak egy hangyányit más lesz az íze, mint amit Nguyen Sang bácsi főz Hanoi-alsótelepen, mert hát ugye: “ahány ház, annyi háztető…“
Írhatnék most a leves nagyszerű textúrájáról, kiváló íz harmóniájáról, sziporkázóan kavargó színvilágáról, lágyan roppanó-szájban olvadó zöldség kavalkádjáról, de ezt Te magad fogod érezni, ha elkészíted ezt az étket. Hidd el, mind a tíz ujjadat megnyalod utána…a favágók pedig mind a nyolc ujjukat.
Na de elég is a sok szövegből, tegyük azt, amit a fater szokott mondani mikor légycsapó van a kezében: "Csapjunk bele a levesbe!"
HozzávaLÓK…vagy hozzávaLOVAK (a nem kívánt résztörlendő):
10 személyre (ezt nézd el nekem, hisz' nagycsaládban nőttem fel, ha a fater zsemléért ment, a pék földig hajolt előtte,annyit vásárolt)
• 3 db csillagánizs (az ánizst gondolom, nem kell magyarázni, a csillag meg az az izé, amiből csilliárd meg csilliárd van a fejed felett az éjszakai égbolton)
• 6 db szegfűszeg (ezt legkönnyebben úgy tudod megoldani, hogy ha hetet vettél elő, akkor egyet visszateszel)
• 1 ek csapott só (the csapott show must go on)
• 2 db kardamom mag (na, erre a fater is rákeresett a wikipédián, hogy a kardamom mi a szösz)
• 2 rúd szárított fahéj (a méret nem keverendő össze a rúd szalámival!!!)
• 2 db sárgarépa (ha csak halvány sárgát tudtál venni, ne keseredj el, az is jó lesz)
• 1 db angol zeller (az amerikai nem jó, God save the King!)
• 1 közepes gyömbér (a 6,785cm-es az optimális méret)
• 400g kínai kel (mondom: 400g kínai kell!)
• 1 fej vöröshagyma (erről most nem jutott eszembe semmi…)
• 1,5 kg marha fehérpecsenye (ennél kell legmélyebbre nyúlnod a pénztárcádban, mondom, a Tiedben…)
• 1 dl halszósz (hűtőszekrényedben a második polcon, jobbra…igen, abban a kis üvegben)
• pár levél friss bazsalikom (2 vagy 4 darab…páratlan nem lehet!)
Betéthez: (Bankbetéthez nem ajánlom…lenne nagyot nézés, ha megjelennél ezekkel az OTP-ben)
• mungóbab csíra (amikor Mungo Jerry még kicsi csíra volt…aztán megnőtt a pajesza és elénekelte a Summer time-ot..keress rá a Jutubon!...lesz nagy móka-kacagás))
• koriander (Wikipédia: A Coriandrum elnevezés valószínűleg a görög „korisz” (poloska) szóból ered, ami a friss hajtás poloskaszagára utal….hááát…izé, azért jó lesz bele hidd el!)
• pho tészta rizstészta (fater ezt megpróbálta kimondani…többször is…de kiesett a nem létező protézise)
• friss chili (a ráncosat, szottyadtat ne rakd bele)
• lime (ez a kakukktojás a gyümölcsök között, mert akkor érett, ha zöld)
• újhagyma (ezt a zöldséges csukott szemmel is megtalálja a polcon)
• újhagyma (ezt a zöldséges csukott szemmel is megtalálja a polcon)
0. Lépés :
Koncentráljunk nagyon, gyűjtsük minden "tüzünket" a kezünkbe és a konyhakésünkbe!
Majd győződjünk meg róla, hogy bekapcsoltuk-e a tűzhelyet és arról, hogy ne legyen bekapcsolva a sütő, mert arra most véletlenül sem lesz szükségünk!
0,5. Lépés :
Győződjünk meg róla, hogy minden alapanyagot beszereztünk, amit fel szeretnénk használni a levesünkhöz, nehogy a gyerekünket másodszor is el kelljen küldeni a Kis Ázsia üzletbe bevásárolni, hadd tanuljon a következő napranyugodtan!
1. Lépés :
Felteszem a lehártyázott fehér pecsenyét főni három liter vízben.
Miközben a hús fő, a jó alapléhez szükségünk van arra, hogy a zöldségeket előkészítsük és meghámozzuk, megmossuk, és külön tálba helyezzük lecsöpögtetni.
2. Lépés :
Az alaplé felforralásától számítva, durván 20 perccel később szedjük le róla a habot. A megpucolt hagymát félbe vágva és a zellert szeletekben, a fűszereket pedig egy külön serpenyőben óvatosan lepirítjuk (közben az óvatosság szintjét nem lábujjhegyen mérve tesszük meg… ), majd a zöldségeket belehelyezzük a fűszerekkel és a halszósszal együtt.
Két órán át főzzük a levesünket alaplángon gyöngyöző forráson tartva.
4. Lépés :
A levesből eltávolítjuk a zöldségeket, majd külön tálba helyezzük és később fogyasztás során mindenki vehet belőle magának amennyi csak jól esik.
A főtt husinkat vékonyan felszeleteljük, és közben vizet forralunk a rizstésztának, amit csak kettő percig kell utána főznünk és már le is szűrhetjük.
5. Lépés :
Kínáljuk meg a levest, a rizstésztából fél marékkal, majd a mungòbab csírából nagy csipettel. A korianderből szintén nagy csipettel rakunk bele, majd jön a friss chili szeletelve és egy cikk limeot is facsarjuk az ételbe. Az újhagymát aprítása, belehajítása a következő lépés, majd ne felejtsük ki belőle a vékonyra szelt forró puha főtt húst!
Jó étvágyat kívánok és további szép napot!
Figyelem ! A chilit mindenki saját felelősségére és érzésre rakja a levesbe, ha bármi mellékhatása lenne, keresse fel gyógyszerészét kezelő orvosát, vagy gurítson le egy jó pohár tejet!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése